Български (България)English (United Kingdom)

IPv6 в БИОМ

Докато светът още се подготвя за по-сериозното въвеждане и възприемане на Интернет протокола от ново поколение, обучението и експериментите с IPv6 става особено важно. Лабораторията за IPv6 на БИОМ предлага възможността за развитието на солидна тестова база за експерименти с новия протокол, която ще подпомогне обезпечаването на непрекъснатото функциониране на институциите и компаниите.

IPv6 изследователски проекти в БИОМ:

  • 6DEPLOY (IPv6 Deployment and Support) - текущ
  • 6DISS (IPv6 Dissemination and Exploitation) – приключен
Тестовата лабораторията по IPv6 на БИОМ е официално открита на 12 март 2008 г. и е разположена в сградата на Изпълнителна Агенция ЕСМИС на ул. „Гурко 6", София. Тя е част от световна мрежа от подобни лаборатории за обучение и изследвания по IPv6, като тази на Френската национална изследователска мрежа RENATER в Париж. Целта на лабораторията е да осигури отворена среда за изпитване на решения, мрежови настройки и приложения, изградени върху IPv6. Интернет експерти, учени, служители в държавната администрация и телекомуникационни специалисти имат възможността да експериментират (на място или чрез виртуален достъп) различни иновативни решения, свързани с налагането на IPv6. Лабораторията е достъпна в Интернет както по IPv4, така и по IPv6 през пан-Европейската изследователска мрежа GÉANT, която е напълно IPv6-съвместима и поема голяма част от IPv6 трафика в Европа.
Oборудването за лабораторията беше дарено от Cisco® Systems. "Като компания, чиито корени са в образованието, ние имаме огромното удоволствие да подкрепим изследователската общност в България и в цяла Европа с това дарение. Намерението на Cisco е да действа като катализатор за ускоряването на технологичните иновации и ние виждаме уникална възможност за местните учени и предприемачи да разработят нови технологии и приложения на базата на бъдещи стандарти, като IPv6" каза Каан Терзиоглу, вице-президент на Cisco за Централна и Източна Европа.
Откриването на IPv6 лабораторията на БИОМ беше също и официалния старт на проекта 6DEPLOY, финансиран от 7-мата рамкова програма на Европейския съюз, в който участват БИОМ и 12 институции от целия свят, и чиито цели са разпространяване на знания за IPv6 и подкрепа за неговото внедряване.
ipv6lab img_2839
IPv6 тестова лаборатория на БИОМ Откриване на лабораторията